1. Kada četkam zube primijetim krvarenje iz desni. Da li je to opasno ?

U pravilu zdrave desni ne krvare. Uzrok krvarenju mogu biti gingivitis i parodontitis. Gingivitis je upala zubnog mesa karakterizirana crvenilom, oteklinom i krvarenjem zubnog mesa. Parodontitis uzrokuje oštećenje vlakana koja drže zub u alveoli (zubnoj čašici), destrukciju kosti stvarajući parodontne džepove i odvajanje zubnog mesa od zuba. U konačnici dovodi do pomičnosti zuba i gubitka potpuno zdravih zuba. Bolest je uzrokovana bakterijskim plakom, kamencem, često nepravilnim položajem zuba (ortodontskim anomalijama) i neadekvatnim protetskim radovima. Održavanjem pravilne higijene usne šupljine, čišćenjem džepova kiretažom, odstranjenjem mekih i tvrdih naslaga, te prebrušavanjem zuba bolest se može spriječiti.

2. Koliko je štetno izbjeljivanje zuba ?

Ako se tretman pravilno provede neće oštetiti zubno meso i zube. U velikom broju slučajeva može se znatno posvijetliti boja zuba i tako izbijeljeni zubi mogu zadržati boju nekoliko godina. U procesu izbjeljivanja koristi se karbamid peroksid (10%, 15% ili 20%) koji u svom sastavu sadrži flor i kalij nitrat kao zaštitu od preosjetljivosti. Prije samog postupka izbjeljivanja svi karijesi moraju biti odstranjeni,tvrde i meke naslage također, a eksponirani dio zuba (dentin) mora biti zaštićen. Važno je napomenuti da postupak izbjeljivanja ne možemo primijeniti na kompozitne ispune (plombe), zato ih je potrebno izmijeniti kad se boja formira. Također ne možemo izbijeliti protetske radove (krunice i mostove).

3. Ustanovljen mi je granulom na zubu. Da Ii mogu spasiti zub?

Granulom je upalni proces koji zahvaća kost oko korijena zuba. Posljedica je bakterijske infekcije koja se iz korijenskog kanala spušta kroz otvor u kost. Preporučam pokušati spasiti zub takozvanom endodontskom terapijom gdje se uz upotrebu ručnih i strojnih instrumenata uz ispiranje i dezinfekciju korijenskog kanala odstrani sav nekrotični i truli dio živca i zaostale bakterije. Na kraju se kanal hermetički napuni materijalom zvanim gutaperka.

4.Nedostaje mi jedan zub u gornjoj čeljusti. Čuo sam za nadomjestak implantatom. Da Ii sam kandidat za takvo liječenje ?

Kandidat za ugradnju implantata je svatko kome nedostaje jedan ili više zuba. Na osnovu kliničkog statusa, odnosa gornje i donje čeljusti, panoramskog rendgenskog snimka procjenjujemo situaciju. Ja sam se u svom radu odlučila za ugradnju AstraTech implantata koji spadaju među najkvalitetnije na svijetu. Zahvaljujući koničnoj vezi (veza između implantata i nadogradnje koja nosi zub) prijenos žvačnih sila na kost je u fiziološkim granicama. Pri tom se eliminiraju područja preopterećenja. Površina implantata je tretirana florom koji osigurava poboljšanu vezu između implantata i kosti, te skraćuje proces osteointegracije (vrijeme od postave implantata do postave krune zuba).

5. Da Ii je postupak ugradnje implantata bolan ?

Ne. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji isto kao kod uobičajenog vađenja zuba. Obično se osjeća lagana neugoda. Nakon zahvata sluznica je malo natečena, ali uz upotrebu analgetika i stavljanjem hladnih obloga slijedeći dan možete ići na posao.